Sistemele solare de pompare pentru irigatii

Sistemele solare de pompare sunt foarte utile in zonele izolate, ce nu au posibilitatea conectarii la reteaua de energie electrica nationala. In astfel de zone agricole, irigarea culturilor se face folosind motopompe diesel sau pompe conventionale si generatoare electrice.


Avantajul principal fata de sistemul de irigare conventional este costul zero in exploatare. Inca de la instalare, sistemul solar de pompare va extrage apa in continuu pe toata durata zilei. Sistemul ofera posibilitatea de a regla debitul, presiunea si ciclurile de pornire/oprire in functie de nivelul apei, de timp, de presiune, etc.


In cazul sistemului conventional, este nevoie de o persoana care sa alimenteze generatorul cu combustibil, sa il porneasca si sa urmareasca functionarea acestuia. Sistemul de pompare solare functioneaza fara interventie umana.


Un sistem solar de pompare se amortizeaza in 2-4 ani in comparatie cu un sistem diesel de pompare. Generatorul sau motopompa au durata de viata scurta de aproximativ 3-5 ani. Durata de viata a sistemului solar de pompare depaseste 10 ani. Dupa aceasta perioada costul service-ului este redus, adresandu-se doar pieselor mecanice din constructia pompei (rulmenti, angrenaje, etc) . Durata de viata a panourilor fotovoltaice este mai mare de 25 de ani.


Gama de pompe solare este foarte larga oferind de la pompe pentru adancimi si debite mici pana la pompe care extrag apa de la adancimi mari (450 m) si pot avea debite mari (300 mc/ora).